Robienie pizzy z dziećmi – banalnie prosty przepis i garść podpowiedzi

    robienie pizzy z dziećmi

    Przedstawiam banalnie prosty przepis na pizzę i podpowiem Wam, jak zaktywizować nawet najmłodszych członków rodziny. Robienie pizzy z dziećmi jeszcze nigdy nie było tak proste!

    Główną zasadą, jaką chciałabym, abyście się kierowali korzystając z tego przepisu, jest zaangażowanie w powstawanie posiłku całej rodziny, niezależnie od wieku.  Oczywiście już czynności należy do wieku dostosować.

    Składniki na ciasto do pizzy (wychodzą dwie duże pizze):

    • Pół kilo mąki,
    • 1 i 1/5 szklanki cieplej wody (ok. 300 ml),
    • łyżeczka soli
    • torebka suszonych drożdży (7-8 g)
    • łyżka oleju lub oliwy

    Składniki na sos:

    • pół opakowania passaty pomidorowej
    • łyżeczka oregano
    • łyżeczka bazylii
    • pół łyżeczki suszonego czosnku
    • szczypta soli
    • oliwa lub olej
    • ewentualnie cukier do smaku

    Dodatkowo:

    • ulubione składniki np. papryka, szynka, cebula, kukurydza, czy ananas
    • ser (najlepiej mozarella)
    • ewentualnie oregano do posypania z wierzchu

    Zagniatamy ciasto

    Przygotowujemy dużą miskę i  drewnianą łyżkę. Jeśli mamy w domu siedzącego niemowlaka, na tym etapie dajemy i jemu osobną miskę oraz łyżkę, żeby sobie pograł jak na bębenku. Starsze dziecko, które nie ma już odruchu wsadzania wszystkiego do buzi, może wsypywać odmierzone składniki do miski. Zaczynamy od suchych. Wsypujemy mąkę, sól i drożdże i mieszamy.  Dolewamy wodę i łyżkę oleju i dalej mieszamy łyżką. Po tym czasie zaczynamy ugniatanie. Jeśli Wasze dziecko jest chętne do ugniatania ciasta – dajcie mu to zrobić. Możecie też wydzielić mniejszy kawałek ciasta dla malucha, a sami zająć się większą porcją. Ciasto trzeba dobrze zagnieść, a do tego potrzeba nieco więcej siły.  Ugniecione ciasto zostawiamy w misce w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości (około godziny będzie bezpiecznie).

    Przygotowujemy sos

    W tym czasie robimy sos. Jeśli mamy niemowlaka, to na pewno miska i łyżka znudziła mu się już po minucie od jej otrzymania. Próbujcie dawać inne kuchenne rzeczy, które bezpiecznie maluch będzie mógł wziąć do buzi i pooglądać. Opakowania z makaronem (zamknięte!), ryż w torebce, kasza.  Ze starszym dzieckiem można przystąpić do szykowania sosu i składników. Najpierw odmierzamy ilość przypraw i wsypujemy do małego rondelka. Starsze dzieci mogą to zrobić samodzielnie, młodsze mogą wsypywać łyżeczki odmierzone przez rodziców. Przy okazji można pobawić się w wąchanie przypraw i opisywanie ich zapachów. Następnie przyprawy zalewamy delikatnie wodą, tak by tylko je przykryć. Wstawiamy na palnik i gotujemy do wyparowania wody. Gdy woda wyparuje – dodajemy odrobinę oliwy i podsmażamy przez minutę.  Po tym czasie dolewamy passatę.  Na tym etapie można dać dziecku na spróbowanie passatę, opowiedzieć o tym, że powstaje ona z pomidorów – jeśli mamy pomidory można porównać smaki. Chwilę gotujemy passatę z przyprawami (najważniejsze żeby się zagotowała) i odstawiamy na bok.

    Przygotowujemy składniki

    Zanim ciasto urośnie można przygotować już składniki do pizzy. Jeśli mamy ser w kostce to go ścieramy. Jeśli wasze dziecko jest już na tyle duże, że ściera samo rzeczy na tarce – dajcie mu to zrobić. Maluchom w tym czasie można dać mały, tępy nóż (na przykład plastikowy, lub drewniany) i dać coś miękkiego (na przykład szynkę) do pokrojenia. Kroimy składniki. Oczywiście cały czas możemy poznawać wszystkimi zmysłami. Wąchamy, dotykamy, próbujemy, porównujemy. Jeśli wśród składników jest coś, co je już najmłodszy (ale wciąż niezbyt samodzielny) członek rodziny – dajmy mu obejrzeć, spróbować.

    Ostatnia prosta

    Gdy ciasto wyrośnie – nagrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza, formujemy kształt pizzy lub wylepiamy nim blaszkę. Na tym etapie można  dodatkowo mały kawałek ciasta wydzielić młodszym dzieciom, aby zrobiły zupełnie samodzielnie własną pizzę. Smarujemy sosem, dodajemy składniki i posypujemy serem. Jeśli lubicie, z wierzchu możecie posypać też oregano. Wsadzamy do piekarnika na około 10 minut, pilnując, żeby pizza się nie spaliła.

    Wykorzystajcie robienie pizzy do nauki

    Robienie pizzy z dziećmi to także świetna okazja aby nauczyć się kilku nowych rzeczy. Na przykład:

    1. Opowiedz dzieciom krótką historię pizzy (jeśli jej nie znasz, uzupełnij braki wiedzy z wikipedii).
    2. Porozmawiajcie o Włochach i ich kulturze. Wymieńcie inne dania i rzeczy, które kojarzą się z Włochami.
    3. Zastanówcie się, jak mogłaby nazywać się wasza włoska restauracja, w której serwowalibyście pizze.
    4. Wytłumacz dzieciom, że to drożdże powodują, że ciasto rośnie i że, aby urosło muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki, między innymi ciepło.

    robienie pizzy z dziećmi