Przepis na bułeczki maślane

    przepis na maślane bułeczki

    Szybkie i proste pieczywo własnej roboty to doskonały pomysł na śniadanie. Ten przepis na bułeczki maślane jest prosty i wymaga niewielkiego nakładu pracy, a efekt zachwyca. Sklepowe bułki nawet się nie umywają do tych zrobionych od serca dla domowników (lub dla siebie ;))

    Wbrew pozorom własne pieczywo to szybka i prosta sprawa. Należy jedynie poczekać, aby wyrosły, ale zapewniam, że nie trzeba nad ciastem stać i pilnować, w tym czasie można spokojnie zająć się czymkolwiek innym. Sam czas przygotowania to około 20 minut. 1,5 godziny trzeba przeznaczyć na wyrośnięcie ciasta.

    Przepis na bułeczki maślane:

    • 75 gram masła
    • szklanka mleka
    • pół kilo mąki
    • torebka drożdży suchych
    • szczypta soli
    • 3 łyżki cukru (pomijam, jak robię dla dzieci ;))
    • jajko z mlekiem do posmarowania z wierzchu

    Najpierw roztapiamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie gorące). W misce mieszamy suche składniki (mąkę, drożdże, sól, cukier), następnie dodajemy rozpuszczone masło z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Następnie formujemy bułeczki (powinno wyjść około 12 bułeczek) i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut, żeby jeszcze trochę podrosły, po czym smarujemy jajkiem z mlekiem. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy około 10 minut (powinny się zarumienić)

    Efekt możecie podziwiać na naszym instagramie. Zapraszam do obserwacji: