Placki z sera białego – banalnie proste i oryginalne śniadanie

    Placki z sera białego

    Placki z sera białego, zwane syrnikami są bardzo popularne w Rosji, na Ukrainie, czy Białorusi. Jeśli nigdy nie próbowaliście ich robić, musicie to zmienić i urozmaicić śniadaniowy jadłospis. Placuszki idealnie nadają się nawet dla małych dzieci. Można je zrobić bez użycia cukru.

    Składniki:
    • 250 gram twarogu
    • 2 czubate łyżki mąki
    • 1 jajko
    • opcjonalnie (jeśli mają być na słodko) – dwie łyżki cukru
    Dodatkowo:
    • mąka do obtaczania
    • olej lub masło do smażenia
    Na wierzch do wyboru:
    • ulubiony dżem lub konfitura
    • cukier puder
    • owoce
    • żurawina
    • śmietana

    Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, cukier (chyba że nie słodzicie :)) i mąkę, a następnie mieszamy. Ciasto się lepi, ale tak ma być. Porcje ciasta nabieramy za pomocą łyżki i obtaczamy w mące formując placuszki. Następnie kładziemy je na rozgrzany olej (lub masło), na patelnię i smażymy na złocisto.

    Opcji podania jest naprawdę dużo. Ja użyłam do nich mrożonych malin ugotowanych z cukrem, czyli taka konfitura/polewa na szybko. Mąż jednak stwierdził, że maliny za bardzo zdominowały smak i wolał zjeść je bez niczego. Co kto lubi, mi bardziej smakowały z malinami. Można je podawać jednak w tylu konfiguracjach, że długo się nie znudzą – na słono, wytrawne, jakie tylko chcecie.  Smacznego!