Najprostszy mazurek na świecie – świąteczne ciasto dla zabieganych

    Mazurek to proste ciasto, które można zrobić już na dwa dni przed świętami i nie straci na smaku (wręcz przeciwnie). To idealny przepis dla zabieganych mam i tych osób, które nie chcą poświęcać pół dnia stojąc przy garach.  To najprostszy mazurek na świecie!

    Nie przedłużając…

    Składniki:

    • szklanka mąki;
    • trzy/cztery łyżki cukru pudru;
    • pół kostki masła (100 gram);
    • pół łyżki kwaśnej śmietany
    • żółtko
    • szczypta soli

    Masło musi być dobrze schłodzone. Szatkujemy je z mąką, dorzucamy resztę składników i zagniatamy. Formujemy kulę, wsadzamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy tortownicę lub formę do pieczenia – wykładamy papierem.  Po schłodzeniu ciasta, wyjmujemy je i  cienko rozwałkowujemy (około pół centymetra, może być i mniej), wykładamy na formę, formujemy brzegi (około centymetrowe).  Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia.

    Gdy ciasto wystygnie możemy położyć na nie masę kajmakową. Najszybciej oczywiście jest kupić gotową.  Ja robię masę z krówek. Potrzebne jest jedno małe opakowanie krówek (250 gram) i dwie łyżki mleka. mieszamy w garnku do rozpuszczenia, następnie wylewamy na kruche ciasto. Mazurek można dowolnie udekorować, u nas najczęściej z pomocą przychodzą płatki migdała, posypka czekoladowa i skórka pomarańczowa.

    Jeśli to nie jest najprostszy mazurek na świecie, to nie wiem, jaki jest 😉